Słoneczny Pomidorek

Pomidorek jako warzywko praktycznie od początku przeznaczone do użytku w przemyśle przetwórczym. Praktycznie z pomidora soczystego praktycznie możemy stworzyć praktycznie wszystko śmiało zaczynając od soku pomidorowego, przecieru, pasty, chutney'u przez zupy, sosy a skończywszy na ketchupie czy pomidora jako propozycje lekko prażoną lub tylko i aż gotowaną.


Praktycznie do jakich dań wykorzystujemy pomidora?
Tekst „addio pomidory” - jak śpiewał ekipę Kabaretu Starszych Panów niewątpliwie oddaje jest jak strzał w dziesiątkę niezwykle brak nam aromatu pomidorów, zimowym czasem. Chociaż zjadać bliskie nam odmiany pomidorów hiszpańskich, greckich czy włoskich w rodzimych hipermarketach tęsknimy za smakiem pomidorów nieuprawianych szklarniowo, dojrzewających w promieniach słońca. Jak wiadomo to są pomidory które nadają się najczęściej na różnorodne dania dla przykładu keczup. Pomidorowy sos często prawdopodobnie zostanie przetworzony w smakowity ketchup dołożeniu odpowiednich ilości pomidorów. Praktycznie zawsze jego podstawą jest wysublimowany koncentrat pomidorowy czy też wysokiej klasy sos pomidorowy.
Pomidorowy biznes
Proces popularyzacji warzyw to etap, zapoczątkowany został na początku XVIII wieku. Przedsiębiorstwa, które zaczęły przetwarzać pomidory by wykreować z nich sztandarowe produkty czyli np ketchupy przyczyniły się do rozwoju przemysłu typu fast- food.
Niemal równolegle powstały przeróżne warianty pomidorowego sosu, współcześnie doprawiane do no cóz niemal wszystkich dań. Najpierwszą kojarzącą się najbardziej z ketchupem małą przekąską są frytki. Cudowne skojarzenie ketchupu z frytkami to gastronomiczne cudo. Najczęściej złociste frytki są podawane tylko z ketchupem. Keczup specjalnie przystosowany do frytek ma uwydatniać charakter zapiekanego cudownego ziemniaka. A skoro mówimy o zapieczonym ziemniaku, następną przekąską, nie mającą prawa bytu bez keczupu jest zapiekanka. Idealny ketchup do zapiekanek to oryginalna wariacja na temat zwyczajnego sosu pomidorowego. Zapiekankowy ketchup może też być smakowym dodatkiem - zobacz tu.
Pomidor orientalny
Pomidor to pyszne warzywo, które istnieje niemal od zawsze w każdej kuchni. Kuchnia orientu ociekający złą sławą kebab. Orient charakteryzuje się wyrazistym aromatem także różnymi dodatkami jak curry, imbiru i nie tylko. Nikogo to nie dziwi, że to warzywko będące w postaci kebabowego ketchupu jest wykorzystywany w kuchni. Praktycznie nikt nie nie widzi takiej sytuacji jak kebab bez ketchupu. Ketchup, który ma być użyty do kebaba powinien być w największej części właściwy do podkreśleniu poszczególnych nut w smaku, ze szczyptą kurkumy, curry, czosnku.
Ma to także odniesienie i podobnie ma się sytuacja z daniami z grilla. Dania z grilla wymagają odpowiedniej dodatków jako oprawy. A pierwszym i najważniejszym elementem takiej oprawy są różnego rodzaju sosy, dipy i ketchupy. Gril i idealny ketchup do niego niemal identycznie jak ketchup do kebaba musi uwypuklać smak określonych potraw. Ketchup przeznaczony do potraw z grilla to popularna propozycja w postac produktu przetwórni warzywnych w dwóch wariantach pikantnym także łagodnym.
Perfekcja pizzy włoskiej
Jak się okazuje bardzo popularna potrawa, która nie ma prawa być bez pomidorowego smaku jest pizza. Włoska kwintesencja i smak, który jest znany na całym świecie tworzy idealny układ z ketchupem. Przepyszny pizzowy ketchup to taki, który jest kwintesencją pomidora i ziół. Podobno pysznym ketchupem do pizzy stanowią przepyszne warianty chutneyów także i ketchupów