tradycyjny sękacz to główna słodycz kuchni Podlasia, stary przepis nawiązuje do kuchni Bałtów, mieszkających i żyjących tu niegdyś.Potrzeba tylko a może aż 60 jaj do stworzenia oryginalnego sękacza
Jako podstawę kuchni jajka - http://www.farmio.com/7-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jajka dodajemy niewątpliwie do każdej potrawy. Sprawdzone wielokrotnie jajka czyli te, które były podstawą przy przyrządzaniu ciasta albo innych przysmaków jak np. Jajka Farmio są idealną bazą do suwalskiego pysznego sękacza.
Jak zdobyć oryginalny sękacz suwalski?
Gdy kiedykolwiek ktokolwiek zjadł doskonały mazurki sękacz doskonale wie, jak wyborny jest to delicja. Jak wiadomo jedzą sękacza z dodatkami na słono, wbrew temu że jest to ciasto słodkawe niż słone.
Archaiczne receptury przewidują, że to właśnie z takiej jajek czyli kopy 60 żółtek przygotowuje się pyszny wisienkę na torcie kuchni suwalskiej. W przepisach współczesnych ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Przysmaki Warmii i Mazur to nieprzejedzone bogactwo tysiąca receptur starszych i młodszych, gdzie zwykle podstawą są jajka i ziemniaki.