Od
niepamiętnych czasów wiemy, że to co jemy ma wpływ na jakość
naszej egzystencji. Jak dużo posiłków jemy w ciągu dnia, jak dużo
cennych składników odżywczych zawierają przekłada się na to jak
żyjemy. Przez właściwie dobranym składnikom diety, możemy
zapobiegać dużej liczbie przypadłości np. stanom lekowym, braku
chęci do życia, bezsennością, stanom nerwowym i przede wszystkim
leczyć alergie. Jednak nie każdą chorobę można uleczyć terapią
pokarmową. Stan zdrowia zależy również od psychiki osoby a także
od odziedziczonych genów. Ostatecznie pomoże alergolog
Objaśnienie nadczułości

Rola terapii pokarmowej na nadczułość
Cała
filozofia terapii pokarmowej opiera się na tym, że stosuje się
takie składniki, a z jadłospisu eliminuje się te składniki, jakie
są destrukcyjne. Do witalności powracamy przez to czego unikamy.
Powinniśmy unikać zmodyfikowanych produktów, mających szkodliwe
składniki i robiących niechciane skutki. Wszystkie objawy
nadczułości przykładowych jak katar, kaszel, nadwrażliwość na
światło, wypryski na ciele mogą mówić o osłabieniu organizmu.
Substytuty przeciwuczuleniowe pomagają osłabić objawy alergii, ale
nie nie leczą przyczyny. Jeżeli nie wyeliminujemy powodów
uczulenia przypadłość może ewaluować i w wyniku tego mogą
wyłonić się inne dolegliwości, jak astma, dolegliwości nerek,
problemy z jelitami czy otyłość. Skutki nieleczenia wrażliwości
w jej wczesnym etapie będą ciągnęły się długimi latami.