Czym jest spirulina, z czego się składa i jakie są jej plusy dla organizmu?
Spirulina to niebiesko-zielona odmiana algi. Jej nazwa nawiązuje do spiralnej budowy. Egzystuje na naszej planecie już ok. 3 mld lat, dzięki czemu jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi. Dojrzewa naturalnie w przejrzystych i ciepłych wodach: rzekach, jeziorach, źródłach i zbiornikach wodnych. W czasie rozwoju spirulina wymaga adekwatnej temperatury oraz nasłonecznienia, dlatego za najlepszy punkt do ich upraw uznaje się Hawaje.
Spirulina jest określana jako najbardziej wartościowy składnik jaki egzystuje w środowisku. Składa się z ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z czego 8 nasze ciało nie wytwarza, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w dawkach o wiele wyższych niż w warzywach i owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina składa się również z żelaza, wapnia i fosforu. Spirulina Hawajska to odmiana, która ma największą kumulację składników odżywczych 1 g na Ziemi.
Jakie są atuty i korzyści przyjmowania spiruliny?
Spirulina korzystnie oddziałuje na nasz organizm, błyskawicznie się wchłania. Dla najlepszego rezultatu trzeba przyswajać ją regularnie, już po pewnym czasie spostrzega się skutki. Spirulina dostarcza nam pełnowartościowego białka, które jest najważniejszym budulcem. Składa się w dużej ilości z chlorofilu, więc doskonale oczyszcza krew, intensyfikuje tworzenie białych i czerwonych krwinek. Spirulina oddziałuje dodatkowo na przyrost energii, redukuje wyczerpanie, wspomaga układ odpornościowy i trawienny przez usuwanie zbędnych składników przemiany materii z organizmu. Do tego wspiera utrzymanie odpowiedniego pH organizmu, dzięki czemu redukuje stany zapalne, wzmacnia włosy, skórę oraz paznokcie. Spirulina zapewnia dodatkowo działanie antywirusowe i antyalergiczne. Niektóre badania dowodzą nawet działanie antyrakowe, poprzez niszczenie komórek rakowych u ludzi i zwierząt.
Objawy uboczne i zastrzeżenia w zażywaniu Spiruliny
Dotychczas nie potwierdzano efektów ubocznych zażywania Spiruliny. Aczkolwiek powinno się kierować szczególną czujność na jakość artykułu. Dużo producentów, aby obniżyć jej cenę, dokłada przeróżne elementy chemiczne oraz wypełniacze, o których objawach ubocznych mało wiadomo. Osoby uczulone na jod albo z nadczynnością tarczycy, nie mogą brać morskiego rodzaju spiruliny, ale słodkowodną. Podobnie ludzie którzy są uczuleni, na owoce morza oraz wodorosty. Zaleca się dodatkowo ustanie stosowania spiruliny podczas gorączki. Pewne osoby zaczynające przyjmować spirulinę, mogą na starcie oczekiwać skutków ubocznych połączonych z oczyszczaniem organizmu, takich jak: wzdęcia, zakłócenia trawienia czy gazy. Jest to natomiast całkowicie naturalny przebieg i zachodzi u niedużej liczby osobników.